Google Chrome és Mozilla Firefox böngészőre optimalizálva!

Gondolatok a Budapesti Legáció avatási ünnepségéről

A januárban alakult Budapesti Legáció első avatási ünnepségének Kozárd adott otthont 2015.05.02-án.

A tiszta levegő, a gondozott környezet, a történelmi értékek mellett Kozárdon minden évben május elején az Almavirág fesztivál csalogatja a vendégeket a Cserhátalja völgyében fekvő 185 fős faluba.

A választás tudatos volt. a virágzás a természet újjászületését szimbolizálja.

Ezen a napon a vendégeket az Európai Borlovagrend Hungária Konzulátusának Budapesti legátja fogadta a faluban.

A szervezés már márciusban kezdetét vette a menü összeállításával. A szakmai zsűri a Turizmus Minőségi és Nívódíjas+Rozmaring Díjas Vadvirág Étteremben a Lovagi Atlasz szellemének megfelelve   kiválasztotta, előkóstolta a menüben szereplő ételeket és a hozzá illő borokat.

Olyan menüt állítottunk össze, amiben a mangalica, a szürke marha, juh és kecske sajtok reprezentálták a hagyományos magyar és palóc gasztronómiát. Külön említést érdemel a 10 féle helyi lekvárkülönlegesség, amivel ritkán találkozik a városi ember.

Az avatás előtti napon a Szegedi Legáció tagjai, gasztronómiai kíváncsiságunkat kielégítve egy finom, ízletes szürkemarha pörkölttel fogadott bennünket, ami a szakácsuk hozzáértését dicsérte.

Május 2.-án arra ébredtünk, hogy csendes, friss tavaszi eső áztatja a hegyoldalt. Némi aggodalom után a szervezők és a helyi emberek mindenkit megnyugtattak, hogy ez is a program része. Az eső kellő időben eláll és kiderül az ég. Így is történt.

 A közösségi házban, ami a könyvtár is egyben, már napsütés fogadta az érkező vendégeket, az új belépőket, előlépőket.

A friss pogácsa mellé mindenki ízlésének megfelelően frissíthette magát a Hungarikum fröccs (bor + szóda) segítségével. Ez csillapította a várakozás izgalmát is.

A formaságok és a marsalli felkészítés után az alakzat ünnepi hangulatban indult a fúvós zenekart követve a Szeplőtelen Fogantatás Kápolnához, az avatás helyszínére.

 Az atya a meghitt templomi szertartás után az avatási ceremóniánknak megfelelően megáldotta a bort és a jelvényeket. A szenátusi kard és a kehely bora után a belépők ünnepélyesen már tagjaivá váltak borlovagrendünknek, illetve léptek magasabb rendi fokozatba az előlépők.

Az égiek is áldásukat adták ünnepségünkre. Az avatás közben újból eleredt az eső majd a kivonulás előtt elállt, és megint kisütött a nap.

Az ünnepi alakzat, élén a fúvósokkal, jóleső érzéssel vonult az étterem udvarán felállított rendezvénysátorba.

A sátor az est ünnepi hangulatának megfelelően feldíszítve, az asztalok megterítve, a székek „szoknyába öltöztetve” várták már a kedves vendégeket.

Az Elnök úr jelzésére a hagyományunknak megfelelően, mindenki illatmintát vett a köszöntő borból és koccintott a szomszédjaival.

Az atya asztali áldása után vette kezdetét a gazdag lovagi vacsora.

 A felszolgálás előtt a házigazda rendre bemutatta a fogásokat:

– Kozárdi mangalica ízelítő,- Falusi gyöngyös húsleves- a hozzá illő borokkal

Ezt követően az újonnan belépők felszabadultan mutatkoztak be és mondták el röviden hitvallásukat a borról és a borlovagrendről.

Következett a főétel: Sült-tál Kozárdi Mangalica szeletek „lovagok módján”.

A desszert: „Fekete” Csokoládé bundába öltöztetett friss földieper-szemek, mentalevéllel tűzdelt vanília fagylalttal.

Méltó befejezésként az utolsó fogás: Cserhátalji üde kecskesajtok, érett bokri juhsajt kockákkal, friss szőlőszemekkel, zellerszár-kockákkal, sárgarépa pálcikákkal.

Dicséret illeti a színvonalas szakmai munkájukért: a szakácsot az ínyenc ételek elkészítéséért, a munkáját segítő konyhai dolgozókat, a felszolgálókat, akik gyors, udvarias kiszolgálásban részesítettek bennünket.

A lovagi vacsora után a baráti társaságok a Vendégházakban folytatták felszabadult, baráti légkörben a beszélgetést, borozgatást.

Ünnepségünkkel, szándékunk szerint hagyományt szerettünk volna teremteni a jövőre nézve.

A szervezésben a legnagyobb segítséget dr. Hajas Pál Borlovag társunktól kaptuk, aki fáradhatatlan volt, figyelme mindenre kiterjedt. Igazi házigazdánk volt. Köszönjük neki.

 Köszönet a Győri legáció, a Szegedi legáció tagjainak és mindazoknak is akik jelenlétükkel megtisztelték ünnepségünket.

 „IN HONOREM DEI ET IN HONOREM VINI”

 Halas Csaba Borlovag Budapesti I. Legátus

Az avatás képei: katt ide

A vacsora képei: katt ide

Copyright © 2014. Minden jog fenntartva. | Európai Borlovagrend Hungária Konzulátusa Egyesület